2014. aug 30.

Készíts izgalmas tereket térelválasztással!

írta: Jancsó Kata
Készíts izgalmas tereket térelválasztással!

Az előző részekben szó volt arról, hogy teret célszerű kisebb egységekre osztani, annak érdekében, hogy otthonosan érezzük magunkat és kényelmesen tudjuk használni otthonunkat. A terek megosztására több eszköz létezik, most a térelválasztás lehetőségeire hoztam példákat.

Forrás: http://hu.pinterest.com/katajancs/room-divider-terelvalasztas/

1. Nyitott polcrendszer: ennek előnye, hogy átlátható, (tehát nem rendelkezik hátfallal), ezáltal szeparálod is a teret, meg nem is. Vizuálisan elválasztja a helyiség funkcióit, de mindeközben nem zárja le a teret. Másik nagy előnye, hogy jól dekorálható, és  közben pakolható is. 

Forrás: http://www.decoist.com

2. Térelválasztó fal/panelek: többnyire fix panelek, amelyek a falakhoz vannak rögzítve. Célszerű dekoratív darabokat választani, így valami plusszt nyerünk a helyiség berendezésének! A választott mintával az elválasztás mértékét is szabályozni tudod attól függően, hogy mit követel meg a funkció.

Forrás: http://www.modulararts.com

Forrás: http://www.howkins.com/screensinuse.html

3. Térbe állított bútorokkal: alapvetően itt viszonylag alacsonyabb bútorokra gondolok (pl. kanapé, komód), de nem hagyhattam ki az alábbi szenzációs megoldást. Szeretem amikor egy bútor "okos", és esztétikus is!

Forrás: http://yourdecor.blog.hu

A térbeállított alacsony magasságú búrorok előnye, hogy minimális a térelvételük, mégis kitünően elválasztják azt, amit szeparálni szeretnénk.

Forrás: http://hu.pinterest.com/katajancs/room-divider-terelvalasztas/

4. Burkolatváltással: talán a legegyszerűbb térelválasztás az, amikor a különböző funkciójú területeket más-más burkolattal alakítjuk ki. Például egy egylégterű nappali-konyha-ebédlő helyiségben a konyha járólapot, az ebédlő parkettát, a nappali pedig egy szőnyeget kap a parkettára.

Forrás: http://ezermester.hu

5. Szinteltolással: a nagy légtérrel rendelkező Loft lakásoknál előszeretettel alkalmazzák a tervezők, mivel a funcionális feladatokon túl kivételes vizuális élményt lehet vele elérni.

Forrás: http://www.skonahem.com

Szolidabb verziói a lépcsőkkel vagy dobogók segítségével kialakított szinteltolás, amely szintén különlegessé teszi a helyiséget.

Forrás: http://housenationidea.com/living-dining-room-ideas/

6. Egyéb kiegészítőkkel: paraván, függönyök, stb. Itt jöhet a kreativitás és a DIY (csináld magad)! Csak azt tudom mondani, hogy minél egyedibb, annál többet nyer vele a lakás. Természetesen azért ügyeljünk arra, hogy ne legyen teljesen "öncélú", hangulatban, stílusban, anyagban illeszkedjen a tér többi részéhez!

Forrás: http://www.trendir.com

Forrás: http://hu.pinterest.com/katajancs/room-divider-terelvalasztas/

 Forrás: http://www.hayneedle.com

 

 Forrás: http://anahata.typepad.com

 Forrás: http://hu.pinterest.com/katajancs/room-divider-terelvalasztas/

 

Szólj hozzá