2014. okt 07.

Hogyan készíts Shabby chic stílusú nappalit

írta: Jancsó Kata
Hogyan készíts Shabby chic stílusú nappalit

A legnépszerűbb lakberendezési trendek közé tartozik a Shabby chic stílus is. Leginkább az USA-ban hódít, de igen népszerű Európában is (főként Nagy-Britanniában, és Franciaországban). A stílust az angol designer és újságírónő Rachel Ashwell alapította az 1980-as évek végén. A kifejezés kopottas sikk/eleganciát jelent, és tulajdonképpen ezzel röviden tömören jellemeztük is a stílust. 

Kép forrása:http://www.housetohome.co.uk/

Legfontosabb ismertető jegy a „kopottság” és az elegancia együttes alkalmazása, illetve hogy régi bútorokat használ részben felújítva, részben pedig meghagyva régi, kopottas állapotukban. A stílust tulajdonképpen kezelhetjük egyfajta eklektikának is, ami megengedi, hogy a lomtalanítás alkalmával, vagy a bolhapiacon talált bútorokat, kiegészítőket együtt használjuk a meglévő bútorainkkal.

Kép forrása: http://bcmanning.com/

A stílus kedvez azoknak, akik szeretnek barkácsolni, felújítani, régi tárgyakba új életet lehelni. Könnyen alkalmazható, mivel nem ragaszkodik korszakokhoz, inkább a személyre szabottságot és a kreativitást tartja a középpontban. Jelszava: járj nyitott szemmel a világban, gyűjts számodra szép és kedves dolgokat, aztán alakítsd át, újítsd fel, alakítsd a saját stílusoddá!

Kép forrása: http://www.lucywillow.co.uk/

Azért van néhány alapelv, amit szemelőtt kell tartanunk, ha ilyen stílusban gondolkodunk. A következő néhány egyszerű tipp segít egyensúlyan tartani az "eklektikát".

Ha a régies kopottság a bútorokon jelenik meg, akkor a kiegészítőkkel biztosítsd az eleganciát az enteriőrökben. Szerezz be néhány króm gyertyatartót, dísztálat, fehér kerámia dísztárgyat, szép metszett üvegű vázát. A lámpák is lehetnek elegánsak, jól illik a stílushoz a növényi mintákat felidéző darabok.

Képek forrása: http://thesuitelifedesigns.wordpress.com/

Ha viszont a bútorok újszerűek (vigyázat, újszerű nem egyenlő a modernnel!), akkor a kiegészítőknek kell régiesnek lenniük. Itt aztán bátran válogathatunk a bolha piacok, használt cikk boltok kínálatából, vagy ha szerencséd van a nagyi padlásáról... Régi képkeretek, órák, lámpaernyő, jöhet mindenféle romantikát sugalló tárgy!

 

Kép forrása: http://decoholic.org

A kép forrása: http://www.thehampshiregiftcompany.com/

A bútorok  összeválogatásánál szempont legyen az, hogy formavilága sugározzon finom eleganciát. A bútorok készüljenek tömör fából, és legyenek festettek, vagy visszakoptatottak. (Ez utóbbit mi is elkészíthetjük.)

 

Kép forrása: http://www.themodernhome.co.uk

Kép forrása: http://homeandofficedecors.com/

Az üllőbútorok hivogató kényelmet, puhaságot sugározzanak. Megfelel egy egszerű klasszikus darab is. Válassz egyszínű fehér kárpitú kanapét, vagy ha tudsz varrni, a huzatot te magad is megvarrhatod rá. Mindenképp sok díszpárnára lesz szükséged, ezek lehetnek több féle stílusúak, de színük kiválasztásánál maradj a pasztell árnyalatoknál. Mintái is változatosak lehetnek, az egészen egyszerűtől, a virágos mintáson keresztül, a csipkével díszítettig. Itt is előnyben a saját készítésű darabok!

Kép forrása: http://www.coosyd.com/

Kép forrása: http://www.homedit.com/

Kép forrása: http://hu.pinterest.com/katajancs/shabby-shic/

A stílus színvilága igen jellemző. Domináljanak a finom pasztell árnyalatok az egész helyiségben! Leggyakoribb a fehér, mint fal- ill. bútorszín. De választhatod a bézst, a halvány rózsaszínt, a világoskéket, türkizt, mentát, vagy a halványszürkét is. Ezek mind a stílus színpalettájához tartoznak.

Kép forrása: http://www.hometreeatlas.com/

A textileket és kiegészítőket övezze romantika! Virág minták, csipkék, lehelet finom porcelánok. Régi idők emlékei.

Kép forrása: http://www.pinterest.com/suttie/for-the-living-room/

Kép forrása: http://hu.pinterest.com/katajancs/collage/

 

Szólj hozzá