2014. sze 16.

Klasszikus hibák a nappali berendezés során

írta: Jancsó Kata
Klasszikus hibák a nappali berendezés során

A nappali a lakás középpontja, szíve-lelke. Úgy kell kialakítani, hogy jól érezzük magunkat, kényelmes és paraktikus is legyen, de ugyanakkor mutatós is, hiszen a vendégeket is itt fogadjuk. Nem könnyű feladat. Néhány dolog, amit érdemes elkerülni, hogy nappalid esztétikus és kényelmes legyen.

1.  Bútorok aránytalan elhelyezése. Hatása: nem esztétikus, kényelmetlen terek

Figyelj oda milyen bútorokat teszel egymás mellé! Pl. Ne tegyél egy mega méretű fotel vagy kanapé mellé, picurka átlátszó asztalt, mert az egyik bútor elnyomja a másikat. Vagy mint az alábbi képen a magas, háttámlás fotel mellett a tároló bútor aránytalanul alacsonynak hat.

Forrás: http://diyhomestagingtips.blogspot.com

Megoldás a fenti esetben alacsonyabb háttámlájú fotelek, vagy kisebb méretű ülőhelyek pl. puff, szellősebb elrendezés, vagy kerüljenek a fotelek máshová, ne a polc elé. :)

A bútoroknak egymást kell erősíteniük. Ha kis méretű a nappalink, akkor válasszunk kisebb méretű bútorokat és vigyázzunk ne akarjunk többet kihozni belőle, mint amit lehet. Hagyjunk a lehetőséghez képest minél több szabad teret.

Forrás:http://dujoo.com

2. Közlekedési utak hiánya. Hatása: zsúfoltnak érezzük a teret.

Ha nem hagyjuk meg a közlekedési útvonalakat a helyiségben, mindent kerülgetnünk kell, mint egy akadály pályán. A helyiség zsúfolt lesz, nem lesz kényelmes a használata.

 Forrás: http://www.playbuzz.com

A megoldás, a bútorokat ne "építsd" egymásra. Hagyj közöttük min. 70-80 cm teret, így biztosítod a kényelmes átjárást a helyiségben. (Kivételt képez az ülőbútor és a dohányzó asztal távolsága, ez 30-40 cm legyen.)

Forrás: http://www.guatacrazynight.co

3. Kevesebb bútort használunk, és azt is túlságosan széthúzva, mint ahogy a nagy méretű tér megkívánná. 

Forrás: http://mattandshari.com

Megoldása: Ha nagy térrel rendelkezünk válasszunk mindenből nagy méretűt. Nagy méretű bútorokat, szőnyeget, kiegészítőket, stb, így élhetőbb tereket lehet létrehozni!

Forrás: http://hu.pinterest.com/katajancs/living-room/

4. Mindent a fal mentén helyezünk el.

Forrás: http://rejigdesign.com

Van amikor olyan kicsi a hely, hogy lehetetlen és értelmetlen is térbe állított bútorokban gondolkodni. Azonban ha van lehetőségünk, mindenképp érdemes térben elhelyezni 1-2 bútort, mivel ezáltal sokkal izgalmasabb lesz az összkép.

Forrás: http://interiorcollective.com

5. Nincs középponja a helyiségnek.

Ha nincs középpontja a helyiségnek, jellegtelené válik. Mindegy hogy a TV,  ülőbútor, vagy egy műalkotás, a bútorok elhelyezésével emeljünk ki egy funkciót! Erről bővebben itt olvashatsz. Katt ide!

Forrás: http://www.housebeautiful.com

6. Kevesebb tárolóhelyet alakítunk ki, mint amire valójában szükségünk van.

Vedd számba mit akarsz tárolni, annak mennyi és mekkora (polc magasság) helyre van szüksége. Ezek alapján válassz a színben, stílusban odaillő tároló bútorok közül.

Forrás: http://www.housetohome.co.uk

7. Kevés lámpa kiállás, konnektor, egyéb csatlakozó

Nincs elegendő konnektor, jönnek a hosszabbítók, kábelek. Sem nem szép, sem nem praktikus (fogja a port). Az összes fali csatlakozó helyét idejében meg kell tervezni úgy, hogy számolni kell azzal is hogy pár év múlva lehet hogy az egész szoba berendezése meg fog változni.

8. A "dekoráció" átveszi az uralmat.

Ne hagyjuk, hogy a tárgyak, emlékek átvegyék az uralmat felettünk és a nappalink felett! Ha mindent kiteszünk, az nem dekoráció. Ha jön egy új, menjen egy régi!

Forrás: http://indulgy.com

Manapság nagyon divatos az eklektikus stílus. Azonban az eklektika sem azt jelenti, hogy válogatás nélkül össze lehet tenni mindent, ami felkelti az érdeklődésünket. Maradj egy stílusnál a berendezési tárgyak esetében, és ezt egészítsd ki pár más stílusú bútorral. A dekorációnál pedig próbálj meg "tematizálni", pl. egy szín  (pl. fekete), egy anyag, vagy egy stílus (pl. indusztriális- most nagyon divatos) köré építsd fel a kiegészítőket.

Forrás: http://lightings.homexgarden.com

 

 Forrás: http://www.maison-deco.com

 

 

Szólj hozzá