2014. júl 28.

Fekete falak, provokáció vagy vagányság?

írta: Jancsó Kata
Fekete falak, provokáció vagy vagányság?

Provokációnak vagy vagányságnak számít a fekete falfestés? Amerikában jóval elterjedtebb választás, bár meg kell jegyezni, ott is a bátrak választása. Nálunk max. a fürdőszobai burkolatokig jutott el a fekete szín, mint falszín. Tény, mindenképp bátorság  kell hozzá, de nem olyan elvadult ötlet, mint ahogy elsőre hangzik. Nézzük mit kell róla tudni, hogy ne legyen "gyászos" az összhatás.

Forrás: http://freshome.com/2011/09/14/30-exquisite-black-wall-interiors-for-a-modern-home/

A fekete erősen szűkítően hat a térre, ezért a 4 fal közül semmiképp se fesd mindet feketére! Válassz ki egyet, (vagy max kettőt) amelyet ki akarsz emelni, tegyél ki rá izgalmas fotókat, képeket. A képekhez válassz vastagabb fehér paszpartut, így jobban érvényesül a kiemelés. Kiemelni nem csak képeket, bútorokat is lehet, lásd fenti fotó.

A festékekről fontos tudnod, hogy a matt fekete háttérbe vonul, azaz jó hátteret ad valaminek, amit ki akarsz emelni.  A fényes fekete vonzza magára a tekintetet, ragyogó, elegáns hatást tudsz vele elérni.

Forrás: http://www.deco-cool.com/couleur-deco-comment-associer-le-noir-dans-salon-chambre-cuisine/

Kombináld fehérrel a falakon, így ellensúlyozni tudod a fekete barlangosító hatását! A fekete negatív hatásairól itt olvashatsz bővebben. Katt ide!

Forrás: http://www.remodelaholic.com/2012/11/best-paint-colors-for-your-home-black-paint/

Olyan térben használd falfestésként, ahol nagy belmagasság és nagy tér áll rendelkezésre! Ezzel is el tudod kerülni, hogy túlságosan rád záruljon a szoba.

Forrás: http://www.home-designing.com/2012/03/bedroom-feature-walls

A harmadik eszköz, amivel semlegesíteni lehet a fekete negatív hatásait, az a fény. Ha a helyiség rendelkezik hatalmas ablakokkal, vagy az átlagostól több fény jut be, akkor bátran használhatsz nem csak fekete, hanem bármilyen sötétebb tónust is a helyiségben.

Forrás: http://fourwallsandaroof.com/2009/11/01/decorating-with-black/

A vízszintes fekete fehér csíkozással optikailag szélesíteni lehet egy helyiséget. Ha vastagabb csíkokkal dolgozol, kevésbbé lesz vibráló hatású!

Forrás: http://www.decoist.com/2012-09-06/find-your-homes-true-colors-with-these-living-room-paint-ideas/

A függőleges csíkok pedig a belmagasságot tudják vizuálisan növelni. Használd pl. a függönyöknél, ha a fekete fehér csíkozás a falakon túl merész számodra. A függöny magassága legyen teljes falmagasságú, tehát mennyezettől a padlóig érjen!

 Forrás: http://www.perpetual-perfection.com/2012_07_01_archive.html

A fekete falat remekül lehet dekorálni nem csak falmatricával vagy sablonnal, hanem fényekkel is! Hálószobába kitűnő ötlet! 

 Forrás: http://www.interiordesignarticle.com/decorating-ideas/want-tips-for-contemporary-house-wall-art/

 Szóval szereted a feketét? Légy bátor, bevállalós, és fesd le a falat feketére! Bárki jön is hozzád vendégségbe, garantáltan nem hagyja szó nélkül!

 Ha van ötleted, ozd meg velünk!

 

 

Szólj hozzá