2014. aug 27.

Bútorok elhelyezése a nappaliban

írta: Jancsó Kata
Bútorok elhelyezése a nappaliban

Egy olyan többfunkciós helyiséget mint a nappali, szükséges térben tagolni, mivel így struktúráltá válik, kijelölődnek az egyes funkciók. Miért fontos ez? Mert bármilyen fura, de jobban tájékozódunk egy "területileg tagolt" térben, és ezáltal biztonság érzetünk is növekszik. Ahol biztonság, ott otthonosság, és ott jól érezzük magunkat... (A lakberendezési funkciókról és azok meghatározásáról itt olvashatsz bővebben.)

Forrás: http://wallpapershdtv.com

A jó térszervezés az egyik alapja a helyiségek berendezésének. A következőkben 3 fő alapelvet mutatok, amely segítségével Te magad is könyedén átszervezheted nappalidat.

Bútor csoportok, szigetek meghatározása:

Bútorszigetnek nevezzük az egy funkcióhoz tartozó bútorok csoportját. PL. a családi együttlét, vendéglátás funkcióhoz az ülőbútorok csoportja (kanapé, fotelek, kiegészítő ülő helyek) dohányzó asztal, illetve a hozzá tartozó kiegészítők tartoznak pl. szőnyeg, lámpák, dekorációk. A bútorszigetek alkalmazása az egyik legegyszerűbb térszervezési lehetőség. Ezzel tudod tagolttá, átláthatóvá teszi a helyiséget. Ezeket kis egységnek kell kezelnünk berendezés és dekoráció szempontjából a nappali nagy egységén belül. Az alábbi képen jól elkülönülnek az egyes funkciók (étkezés, beszélgetés, kikapcsolódás..), és a jó hír az, hogy ugyanezt kis alapterületen is ugynígy meg lehet csinálni!

 

Forrás:http://seapavaa.org

Közlekedési útvonalak meghatározása:

A bútorok csoportokba rendezése általában logikusan következik egymásból, de az már nem, hogy mekkora helyet hagyunk a bútorok között.

Közlekedési útvonalak olyan láthatatlan útvonalak a helyiségeken belül, amelyek a kényelmes használatát biztosítják az egész szobának. Ilyen útvonalaknak kell vezetniük egyik ajtótól a másikig, az ajtótól a bútorszigetekhez. Ezeket az "útvonalakat" egyszerűen úgy alakíthatod ki, hogy szabadon hagysz min. 70-80 cm folyosót az ajtók és a kialakított bútorszigetek között.

 közlekedési útvonalak.jpg

Helyiség középpontjának kialakítása: fontos szabály, minden helyiségnek kell egy fókuszt kapnia. (Nagy egybefüggő tér esetén többet, funkciók szerint.) Ezt kiemeléssel (falszín, falburkolat, nagyobb mérető kiegészítő tárggyal, burkolatváltással), vagy a bútor csoportok kialakításával tudod elérni.

Fókuszban a TV. A tekintetet "hátterekkel" (tapéta és a fali panel segítségével) vezetik a TV felé.

Forrás: http://www.home-designing.com

Az alábbi képen az ülőbútor van a középpontban. A bútorok elhelyezése egyértelműen ösztönöznek a beszélgetésre, kijelölik a funkciót.

Forrás: http://www.houzz.com

Középpontot egy műalkotás vagy dekoráció segítségével is adhatunk egy szobának. A feltűnő méretű fali dekor vezeti a tekintetetünket a beszélgető sarok felé.

Forrás: http://furniture4world.blogspot.hu

Gondold végig, Nálad hogyan érvényesülnek ezek az alapelvek. Amennyiben átszervezel, a bútormozgatás előtt érdemes megervezni papíron is a szigeteket, így kevesebb felesleges tili-toli lesz a berendezéskor.

Folyt. köv. a térelválasztás témájában!

 

Szólj hozzá