2014. sze 10.

Mire ügyelj az ülőbútor kiválasztásakor

írta: Jancsó Kata
Mire ügyelj az ülőbútor kiválasztásakor

Az ülőbútor kiválasztását akár hasonlíthatjuk a párválasztáshoz is. Meghatározó és hosszabb távra szól...

A válogatásnál ne csak külseje alapján dönts, hanem gondolj végig olyan praktikus dolgokat is mint pl. saját vagy a családod szokásai, és legfőképpen igényei, és természetesen a rendelkezésre álló hely is meghatározó. Alapvetően azt tudom tanácsolni: "Először tervezz, utánna vásárolj!" (Mármint kanapét. :) 

Forrás: http://garrisonhullinger.com

1. Első legfontosabb: szokásaid, igényeid átgondolása és a rendelkezésre álló hely meghatározása.

Az igények meghatározásánál gondold végig hányan fogjátok állandóan használni és mennyire kell bővíteni az ülőhelyek számát vendégségek alkalmával, ill. ezeket a pót helyeket hogyan tudod megoldani. (Pl. szükséges-e lábtartót, fotelt, puffokat vásárolni a kanapéhoz)

Forrás: http://www.decoist.com

Kényelem: milyen legyen az ülő felület komfortja, azaz mennyire legyen puha, süppedős. A gyártók 3 komfort alapján szokák elkészíteni az ülőbútorok "párnáit". Puha, közép és kemény komfort. Hogy melyik az ideális, azt alapvetően a szokások és a használat határozza meg. Ha szeretsz rajta kényelmesen elfeküdni, akkor a puha és a közepes konfort megfelelő lehet. Az idősebb korosztály számára nem ajánlom az igazán puha komfortot, mert bár igazán hivogató, mégis nehezebb "felkelni" belőle. Ha csak "protokolláris" ülőhelyet keresel pl. irodába, akkor a kemény komfort is megfelel.

Forrás: http://www.sofa-wohnlandschaften.de

 

Forrás: http://www.modernhomeinteriordesign.com

A kényelemhez hozzátartozik még az háttámla és az ülő felület magassága is. Az ülő felület kényelmes magasságára leginkább az idősebbeknek kell odafigyelni. A háttámla magasság viszont bárkit érinthet. Ha hosszabb időt töltesz az ülőbútoron pl. egy hosszabb film megnézésekor, az alacsony háttámlánál nem támasztódik meg a váll és a nyak. Tartanunk kell, tehát ezek az izmaink nem tudnak ellazulni, így bármíly furcsa, de fárasztó lesz a kikapcsolódás. Ennek ellenszere természetesen létezik. Vannak olyan modellek, amelyek háttámlája olyan szerkezettel  van ellátva, amivel kiegészítő magasságot lehet varázsolni. (Racsnis megoldás, vagy egyes gyártók kínálnak a modellekhez kiegészítő fejtámlát. Nyilván pénztárca barát módon, párnákkal is meg lehet oldani, ha... fal mellett áll a kanapé.

Forrás: http://www.natuzzi.hu

A modern bútorok sajátja a megnövelt "ülésmélység" is, ennek következtében ezeken a típusokon nem lehet a hagyományos értelemben "ülni", hanem "félig fekvő" helyzetben lehet használni. Ezt is vegyük figyelembe a kiválasztálsnál, mert nem biztos, hogy kényelmesnek fogod találni. Ezért fontos, hogy kipróbáljuk az üzletben!

Forrás:http://wohnideen.edelight.de

Igénybe vétel, használat időtartama:

Azt is számba kell venni, hogy milyen igénybe vételnek lesz kitéve. Ha ez nagyobb, akkor érdemes olyan kárpit anyagot választani, amely megfelel ennek a követelménynek. Erről a kárpit kopásállósági mutatója tájékoztathat. (A szövetminta hátoldalán megtalálható, vagy ha nincs kérdezzük meg az eladót.) Egy 30-40.000-es, ill. ez feletti kopásállóság biztosan bírni fogja a strapát éveken keresztül.

Forrás: http://www.njdecoratingexchange.com/blog

A kárpit anyagának kiválasztásánál ismét gondoljuk át a szokásainkat is. Pl. egy bőr elegáns és gyönyörűen néz ki, de nem kényelmes heverészésre, illetve egy bőr garnitúrát évente kétszer komplett le kell kezelni bőrápolóval, különben tönkre megy a bőr. (Kiszárad, majd ezután kihasad.) Szóval fonos szempont az ápolás és a tisztíthatóság is. Vannak olyan speciális kárpitok is, amelyekből szinte mindent ki lehet szedni. (Pl. Andante Nova life szövet)

2.  Rendelkezésre álló tér, hely. Először tervezzük meg, hova fog kerülni, majd mérjük le. A legjobb helykihasználása (az áltagos méretű kanapék közül) a sarok garnitúráknak van. A tervezésnél használhatsz miliméterpapírt, amelyen megrajzolod, vagy kimérheted ragasztó szalag segítségével (alapterület) a padlón. De vannak ingyenes tervező programok is, amelyek segíthetnek, ha IT spéci vagy...

 

Forrás: http://www.wikihow.com

Fontos szabály: kis helyiségbe kisebb, vagy kecsesebb darabokat válasszunk, mert így nem fogja aránytalanul lefoglalni a teret 1-1 bútor. Ha van bőven helyünk, akkor pedig az ellenkezője érvényes, válasszunk nagyobb, termetes típusokat, így otthonosabbá tudod tenni a területet.

3. Forma, stílus,szín kiválasztása

Itt természetesen arra kell ügyelni, hogy az ülőbútor illeszkedjen a környezetbe, a helyiség koncepciójába. Illetve arra is gondolj, hogy mennyi időre vásárolod. Ha pár év múlva lecseréled, lehetsz bátrabb, kísérletezőbb a designban, de ha hosszabb távban gondolkodsz, akkor érdemes olyan formát, stílust választani, amit még 6-7 vagy több év múlva is szívesen fogsz használni.

Forrás: http://hausdekoration.org

4. Ráadásként pár praktikus tanács:

- mérd le a bejárati és a szoba ajtót, lépcsőházi bejáratot, liftajtót, ha magas emeleten laksz. Győződj meg róla, hogy a bútor befér ezeken a nyílászárókon!

- ha ablak alá szánod, nézd meg hogy a bútor háttámlája milyen magas, ki lehet-e nyitni majd az ablakot!

- ha sokat éri a nap, (mert olyan helyen áll) a kárpit fakulhat. Itt is van egy tesztelt mutató, ami elvileg segíthetne (színtartóság), sajnos kevés gyártó tűnteti fel, próbálj meg róla az üzletben/gyártónál érdeklődni.

- plussz funkciók: ha van rá  lehetőséged, érdemes válogatni a gyártók által felkínált plussz funkciók közül. Pl. relax, masszázs, beépített média, stb...

 Forrás: http://www.ranario.com

 

 Forrás: http://www.sempre-audio.at/csl_Sound_Sofa_Cosmos

 

Szólj hozzá