2014. aug 06.

Hogyan használd a rózsaszínt?

írta: Jancsó Kata
Hogyan használd a rózsaszínt?

A Rózsaszín a romantikus tündérmesék színe? Édes, mint a cukormáz? Valóban ilyen a Rózsaszín? Vagy csak rendesen működnek bennünk az előítéletek?! Ebben a bejegyzésben erre keressük a választ és természetesen a megoldásokat is.

Forrás: https://dudemanart.wordpress.com/tag/living-room

Miért van olyan sok előítélet a rózsaszínnel szemben?

Szerintem a válasz egyrészt a mértéktelenségben rejlik, alkalmazásánál sokszor nem tudjuk hol a határ. A finom rózsaszín árnyalatok vonzák a díszítéseket, a csillogó kiegészítőket! Ezért, ha nem vagyunk óvatosak, pillanatok alatt túlzásokba eshetünk! Másrészt pedig nem a célnak, funkciónak megfelelő árnyalatot választják az emberek!

A továbbiakban olyan megoldásokat mutatok, amellyek segítségével elkerülheted a vattacukros, fidres-fodros rózsaszín szobákat.

Ami a sztereótípiákat illeti a Rózsaszín valóban a nőiesség szimbóluma. Ugyanúgy a lágy érzelmek, romantika és a gyengédség kifejező eszköze is lehet, mint a kihívó, "Moulin Rouge"-os érzékiség megjelenítésének. A hatás az alkalmazott árnyalattól függ.

Forrás: http://www.housebeautiful.com/decorating/colors/pink-room-photos-pictures-0311#slide-5

1. A megfelelő árnyalat kiválasztása. Ha nyugodt, természetes és lágy hangulatot szeretnél, akkor a rózsaszín halványabb tónusait kell használnod fő színként a helyiségben. Kiegészítő színnek válaszd a fehéret, vagy a világos szürkét vagy a halvány lilát. Színpalettád a helyiségben max 2 színből álljon!

 Forrás: http://troveinteriors.blogspot.hu

Forrás: http://culturedcivility.com/tag/pink-and-gray/

Ha az érzékiséget szeretnéd hangsúlyozni a helyiségben, akkor válassz a rózsaszín élénkebb, bátrabb tónusai közül falszínnek, de ne mind a 4 falat fesd le ezzel az intenzív színnel, hanem 1 max 2 falat. A másik kettőnek válaszd a fehéret vagy nagyon halvány szürkét. Dekorációs színnek szintén használhatod az intenzív árnyalatot, de ugyanzt a tónust alkalmazd, mint a falszínnél! Ne legyen tiri-tarka! A csillogó felületekkel, tárgyakkal is óvatosan! Nem kell mindennek glamour-osnak lennie. Válassz ki  2-3 különleges darabot, ezek csillogjanak, a többi részlet maradjon a háttérben!

Forrás: http://seapavaa.org

2. Ne halmozd a mintákat, díszítéseket! Lehetnek fodrok, redők, tűzések, de nem kell a szobában lévő összes textilt ellátni vele! A minták esetében szintén tartóztassuk meg magunkat kissé! Legyen 1 minta, ezt kombináld egyszínű textilekkel, felületekkel. A különböző helyeken használt mintáknak ugyanaz az árnyalata legyen, az egy színűeknek szintén!

Forrás: http://lilieslattesandlace.com/category/guest-blogger/

3. Ha kedveled a rózsaszínt, de túl merész lépés lenne számodra falszínként vagy más nagyobb felületen való alkalmazása, akkor használd 1-1 bútoron...

Forrás: http://homemydesign.com/2012/10-inspired-pink-living-room-designs/pink-modern-living-room-decorating-designs/

Forrás: http://hu.pinterest.com/pin/223420831487146810/

vagy csak a textileken...

Forrás: http://hu.pinterest.com/katajancs/world-of-colour/

Forrás: http://hu.pinterest.com/katajancs/world-of-colour/

vagy a kiegészítőkön..

Forrás: http://hu.pinterest.com/katajancs/world-of-colour

 Forrás: http://hu.pinterest.com/katajancs/world-of-colour/

 Bármelyik megoldást is választod, a háttér (falszín) legyen semleges, azaz fehér, vagy világosszürke, így a kiegészítők, vagy a kiemelt bútor tónusa lehet merészebb! Ezzel vidám, különleges hatást tudsz elérni.

Ha csatlakoznál a szirup mentes rózsaszín kedvelők táborába, szólj hozzá, mondd el ötleted!

 

Szólj hozzá