2014. júl 31.

Színek jelentése: A Lila

írta: Jancsó Kata
Színek jelentése: A Lila

Jelenleg a Lila Birodalom hatalmát élvezhetjük már jó ideje. Ráadásul a 2014-es év színe is a Radiant Orchid, azaz az orchidea lila.

Forrás: https://hgtv.com

A lila szín fejedelmi, izgalmas és finoman rejtélyes. A meditáció és a spiritualitás színe. A mély bíbor árnyalat méltóságot, uralkodást, hatalmat szimbolizálja. A lakberendezésben a gazdagság, luxus hatását kelti.

Forrás: http://www.hazimano.com/2012/09/szinjatek-lila.html

Forrás: http://rilane.com/living-room/20-dazzling-purple-living-room-designs/

Kevert szín, a kék és vörös keverékéből állítjuk elő, ezért a vörös ill. kék tartalomtől függően könnyen állíthatunk elő belőle meleg vagy hideg tónusú lilát. A lakberendezésben ez mindenképp előnyt jelent, mivel könnyen meg lehet találni az enteriőr hangulatához megfelelő árnyalatot. Az alábbi képen egymás mellett láthatod a hideg és a meleg árnyalat közötti különbséget.

Forrás: http://www.myperfectcolor.com/blog/radiant-orchid-pantones-2014-color-of-the-year-and-how-to-use-it/

A környezetre gyakorolt hatása is ekként változik. Amennyiben a vörös tónusok dominálnak az árnyalatban hatása melegséget, otthonosságot sugalló, a térre szűkítően hat (közelítő hatású). Amennyiben a kék tónus dominál az árnyalatban, akkor hatása kellemesen megnyugtató, hűvös, világos árnyalatai tértágító (távolító) hatásúak lesznek.

Forrás: http://www.pagodaroad.com/2011/12/2012-color-trends-using-purple-in-asian.html

Forrás: http://rilane.com/living-room/20-dazzling-purple-living-room-designs/

A lila szín általában megosztja az embereket, valaki vagy kedveli a lilát, vagy nem. Bár el kell ismerni, hogy az utóbbi időszak sokat javított a lila megítélésnek, mert a gyártók igazán szép árnyalatokkal jöttek ki. Nyilván a nagyobb választékból mindenki jobban tud szemezgetni a saját igényeinek, ízlésének megfelelően!

Szóval nincs más dolgunk, mint hódolni az uralkodói pompának, és kényeztetni magunkat a luxus ízével!

Szólj hozzá