2014. júl 26.

Színek jelentése: A fekete

írta: Jancsó Kata
Színek jelentése: A fekete

A fekete az ellentétek színe, egyrészt a halál és a megsemmisülés, másrészt az ünnepélyes elegancia színe. Fehérrel együtt az ősi ellentétpár, a jó és rossz szimbóluma. A fekete a tagadás és a lázadás, az elfogadott tradicionális dolgok elutasításának jelképe.

Forrás: http://www.decorpad.com/photo.htm?photoId=93853

A lakberendezésben hatását tekintve tud ünnepélyes, elegáns is lenni és tud kimért, tárgyilagos is. Komoly, előkelő hatását mindenki ismeri.

 Forrás: http://imactoy.com/12-black-modern-dining-room-design-inspirations/willowgrove-dining-room/

De azt már kevesebben tudják, hogy ha mértéktelenül használjuk egy kisebb méretű helyiségben, akkor komoly pszichés problémákat is okozhat, felerősíti a depresszív hajlamot, nyomasztó, életunt hangulatot közvetít.

A fekete a legsötétebb szín, mégis az egyik legsokoldalúbb árnyalat. Önmagában is használható, színekkel együtt viszont kiemelő hatású, ezért háttérszínként is alkalmazható.

Forrás: http://www.apcconcept.com/pink-and-black-bedroom-what-is-behind-it/pink-bedroom-white-blanket-black-wall/

Fekete nagyon „zárt” árnyalat, ezért a falakon alkalmazni pl. falburkolatként óvatosan kell, mert könnyen úgynevezett barlang-hatás alakulhat ki, ami nem túl előnyös. A térre szűkítő hatással van, ezért a mennyiségi felhasználásával is óvatosan kell bánni.

Forrás: http://www.houzz.com/photos/607565/Matte-Black-room-space-traditional-living-room

A lakberendezésben a fekete jelentés tartalmai közül, az elhatárolódást, és az ellentét-képző hatását lehet a legegyszerűbben használni. Tulajdonképpen a kamaszok tudják legzseniálisabban alkalmazni a feketét, mint az elhatárolódás, a lázadás jelképét. Receptjük ösztönösen alakul, olyan helyeken vetik be a fekete színt, amely meglepő a külvilág számára, amely nem megszokott, és így máris a megszokott klisék ellenpontját hozzák létre.

 

Forrás: http://habituallychic.blogspot.hu

Az ellentétképzés egy nagyon izgalmas módszer a lakberendezésben. Leggyakoribb megjelenése a sötét-világos színkontraszt. De ellentéteket létrehozhatunk formákkal és anyagokkal is. Pl. egy kemény megjelenésű anyagot, mint pl. a kő vagy a márvány lágy formájúra formázzuk, vagy egy durvább anyagú kárpitot puha formára kárpitozunk stb.

 Forrás: http://www.housebeautiful.com/decorating/colors/black-and-white-designer-rooms#slide-1

 

 

Szólj hozzá