2014. júl 11.

Milyen színek illenek a narancssárgához?

írta: Jancsó Kata
Milyen színek illenek a narancssárgához?

Manapság a narancssárga nem tartozik a trendi színek közé. De mi van akkor, ha Neked mégis ez jön be? Milyen manapság a trendi narancs színpaletta? Most néhány variációt mutatok, amivel a kettőt ötvözni tudod. Szóval Update Narancs!

 

Jelenleg divatos árnyalatok között vannak igazán erőteljes hatásúak, amelyeket semleges színekkel kombinálnak. A legtöbbször fehérrel, vagy halvány szürke árnyalatokkal. Ez azért jó megoldás, mert a neutrális színek ellensúlyozzák az intenzív árnyalatok hatását. A narancs színnél ugyanez a helyzet. A fehér elveszi a narancs intenzitását, de megőrzi a melegséget, vidámságot sugárzó hatását.

 

Persze nem kell teljesen lemondani a teli narancs árnyalatról, használd egy vagy max két falon (lehetőleg azt a falat válaszd, amelyiket ha kiemeled, akkor a középpontja tud lenni a szobának), legyen jó sok fény a helyiségben (tehát szolid függönyözés), a bútorok színéhez pedig kontrasztos árnyalatot válassz pl. barnát, vagy feketét!

A narancs fekete kombináció elegáns hatást kölcsönöz az enteriőrnek, használj fényes, vagy selyemfényű felületeket, így fokozni tudod a hatást!

A tavaszi paletta: sárga, vörös, narancs, kék és zöld jelenik meg az alábbi ebédlőben. A vörös dominál, de nem uralja a teret. Szerintem egy jó példa hogyan kombináljuk a vöröst, sárga kék és zöld együttesével. Anélkül lesz üde a helyiség, hogy észre vennénk milyen sok szín van jelen a szobában.

Romantika kedvelőinek: narancs rózsaszín színkombináció. A hátteret itt is a fehér adja, így a teli narancs és pink árnyalat nem zavaró.

 

Végül nézzük meg hogyan működik a narancs a komplementerével, a kékkel. Ha hűvösebb, világosabb hatást akarsz elérni, akkor a kékből használj többet, ha melegebb hangulatra vágysz, akkor a narancs legyen a dominálóbb pl. használj több narancs kiegészítőt díszpárna, váza, képkeret, stb. A két szín kiegyensúlyozására használj fehéret!

 

Ha van még ötleted, hogyan lehet a narancsot újra a reflektorfénybe állítani, írd meg nekem!

sosberendezek@gmail.com

A képek forrása: http://hu.pinterest.com/katajancs/world-of-colour/

Szólj hozzá

fehér rózsaszín narancs türkiz narancssárga színek hatása színek összehangolása