2014. júl 10.

Színek jelentése: A Narancs

írta: Jancsó Kata
Színek jelentése: A Narancs

Sokféle arca van a narancsnak. Tud tüzes lenni, mint a lemenő nap árnyalata, tud hervadt is lenni, mint az őszi falevelek tónusai, és tud romantikus is lenni, mint a tavaszi barackfavirág gyengéd színei.

Hatását tekintve ötvözi a vörös dinamikusságát és a sárga vidámságát. Hogyan tudod a narancs élettani hatásait a saját malmodra hajtani? Erről olvashatsz most a továbbiakban.

Manapság háttérbe szorult, pedig tónusai bármelyik helyiséget felmelegítik. A kutatások szerint 3-4 fokkal magasabb a hőérzetünk narancs-vörös környezetben. Elgondolkodtató a mai fűtésszámlák mellett...

 A narancs energia dús árnyalat, amely aktivizál, élénkít. Segít lendületbe hozni magunkat, reggelente elűzi a morcosságot, megkönnyíti a felkelést.

Fizikailag is aktivizál, cselekvésre késztet, mivel energizáló hatásával beindítja lelkesedésünket. Növeli a kezdeményező készséget, szóval az önbizalom hiányban szenvedők nyugodtan ajándékozzák meg magukat egy narancssárga lencsével rendelkező napszemüveggel. :)

Növeli az agyba jutó oxigén mennyiségét, így élénkítő hatású. Serkenti a szellemi és a fizikai aktivitást egyaránt, hatásával növelni lehet a teljesítményt. Irodákba mégsem ajánlott alkalmazni, mert a narancsnak van egyfajta felületes, bohém hatása is, amely egy munkahelyen nem túl optimális. Vidám, oldott légkört teremt, ezért északi fekvésű, vagy kevésbé napos helyiségekben előnyösen alkalmazható. Melegítő, naposító hatása miatt.

Fotolia_4959288_L.jpg

Feltűnő szín ugyanúgy, mint a sárga, ezért a lakásban kiemelésre, figyelemfelkeltésre lehet használni.

Nagy felületen való alkalmazásával viszont vigyázni kell, mert optikailag kicsinyíti a helyiségeket.

 A képek forrása: http://hu.pinterest.com/katajancs/world-of-colour/

Szólj hozzá

narancs narancssárga aktivitás színek jelentése színek hatása élénkít