2014. júl 03.

SOS Lakásmegújítás 2.

írta: Jancsó Kata
SOS Lakásmegújítás 2.

Hogyan változtassuk meg egy helyiség hangulatát színekkel? 2. rész

Unod a lakásod hangulatát? Kellene valami változás? De ne kerüljön vagyonokba? Íme, egy megoldás, amivel könnyedén megújíthatod egy helyiség hangulatát!

A titok a színek tudatos összeválogatásában rejlik! Most 3 lehetőséget mutatok, amellyel feltűnő, kontrasztos hangulatot tudsz otthonodban megvalósítani TE magad is.

1. lehetőség: világos és sötét árnyalatok együttes használata egy színen belül

Kontrasztos hangulatot legkönnyebben sötét és világos színek alkalmazásával érhetsz el. Ezt a kontrasztot elérheted egy színen belül is, mint pl. a lenti képen a barna világos és sötét tónusaival.

sötét világos kontraszt barna.jpg

Amire ügyelned kell, hogy ne használj ezernyi különböző barnát!

Tipp a megvalósításhoz: Ha az azonos anyagok ugyanazt az árnyalatot kapják, pl. a fa bútorok ugyanazt a sötét barnát, a kárpitok szintén ugyanazt a tónust kapják, akkor kiegyensúlyozott lesz az összkép!

2. lehetőség: használhatsz világos árnyalatokat pl. fehérek, bézsek, sárgák, narancsok más sötét árnyalatokkal együtt is pl. kékek, lilák, feketék, barnák, stb.

SSteponkusHSafferstoneYellowPost_1.jpg

 szürke pink.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ügyelj az egy helyiségen belül alkalmazott színek számára! Ha letisztult képet akarsz elérni, akkor válassz egy „dekorációs színt” (a képeken a sárga illetve a pink ez), és ebben az egy árnyalatban válassz kiegészítőket a helyiségbe. A helyiségben lévő többi dolog tónusa max. 2 különböző szín legyen, ezeket állítsd kontrasztba! Pl. világos szürke és fekete.

A színválasztás szabályáról a Segítség, felújítás elkerülhetetlen! c. bejegyzésben olvashatsz többet!

Klasszikus megoldás a fekete fehér kontraszt is, jól illik a modern lakásbelsőkhöz. Viszonylag könnyen megvalósítható, bár szerintem ez a színösszeállítás kiált a színekért. Egyszerűen a színektől lesz élhető az enteriőr.

Black-and-White-ArchitectureArtDesigns-20-630x472.jpg

3. lehetőség: színválasztás a színkör ellentétes oldaláról, azaz komplementer színpárok alkalmazása

Komplementer színeknek nevezzük a színkörben egymással szemben álló árnyalatokat. Kiegészítő színpároknak is hívják őket, mert hatásukban egymást kiegészítik, erősítik.

complementary.png

Mostanság divatos komplementer színösszeállítás a türkiz és a korall.

türkisz coral.jpgHasználd a pasztell tónusaikat fehérrel kombinálva, igazán különleges, lágy hangulatot kapsz eredményül!

türkisz narancs 1.jpg

Ha bevállalós vagy, és szereted az igazán egyedi, exkluzív megjelenést, akkor ajánlom a lila sárga, (vagy helyettesíthető a sárga arannyal is) komplementer színpárt.

livinfiolet3.jpg

modern_living_rooms_15_0.jpg

 A megvalósításkor mindenképp figyelembe kell venned, hogy mekkora felületen használod a két színt! Ha a lilából használsz többet, akkor kiegyensúlyozottabb lesz a hangulat, ha a sárgából vagy az aranyból alkalmazol többet, akkor egy igen meghatározó, feltűnő enteriőrt kapsz eredményül. Szóval csak óvatosan a mennyiségekkel!

Tipp a megvalósításhoz: Ha vásárolni mész, mindig vigyél valamit magaddal, amihez hozzá nézed a keresendő tárgy árnyalatát! Így elkerülheted, hogy ezernyi árnyalat legyen jelen a helyiségben. (Ez zsúfolt hatást kelt.)

Jó munkát!

Szólj hozzá