2014. júl 02.

Segítség, felújítás elkerülhetetlen!

írta: Jancsó Kata
Segítség, felújítás elkerülhetetlen!

Tapasztalataim szerint a lakásom és az ÁLLANDÓSÁG kontra VÁLTOZÁS témájában az emberek viszonylag könnyen besorolhatók.  Mert valaki vagy szereti a változást, vagy a hideg rázza tőle. Azonban minden lakás és lakástulajdonos életében időről időre eljön az a pillanat, amikor bizony újítani kell, tehát a változás nem tűr halasztást!

Most a legegyszerűbb SOS megoldással, a falfestéssel foglalkozunk. Ezen belül is a falszín kiválasztásának titkát mutatom meg Nektek.

A festés szűk keresztmetszete a színek kiválasztása, összehangolása. Tévedés azt hinni, hogy a festésnél „csak” egy falszínt kell kiválasztani. A helyiségben mindennek van színe, ezért a különböző dolgok színeit, árnyalatait össze kell hangolni!

Van egy fontos szabály, amire mindenképp figyelnünk kell:

EGY HELYISÉGEN BELÜL MAX 3 KÜLÖNBÖZŐ SZÍNT HASZNÁLJUNK. (A többi ezek árnyalatai legyenek.)

spring decor colour ideas.gif

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy nem kell mindennek más színűnek lennie, elég ha meghatározol 3 különböző színt, és ezek világosabb vagy sötétebb árnyalataival játszol a helyiségben. A fenti képen a 3 fő szín a fehér, rózsaszín és a zöld. A többi árnyalat ezen belül mozog: 3 fajta fehér, 2 fajta rózsaszín és 2 fajta zöld található a helyiségben.

Színek kiválasztása:

A színek kiválasztásánál a helyiség fő színhordozóinak színeit, árnyalatait kell összehangolni. Főbb színhordozók a falak, bútorok és a textíliák.

étkező1.jpg

Tegyük fel, hogy ezt az étkezőt szeretnénk újra festeni. Egy visszafogott, időtálló hangulatot szeretnénk elérni. Adott a helyiségben a padló sötét barna árnyalata, a mennyezet és a nyílászárók fehér színe. A berendezés a sötétebbre pácolt étkezőasztalból, a fehér székekből, és a szőnyegből áll, amely szintén a barna különböző árnyalatait tartalmazza. Ha alkalmazzuk a fent tanult szabályt, láthatjuk, hogy van 2 fő színünk, a barna (padló, asztal, roló, szőnyeg) és a fehér (mennyezet, nyílászárók, székek). Ekkor könnyű dolgunk van, falszínnek tulajdonképpen bármilyen szín pasztell változatát választhatjuk.

Azonban ha a helyiségben nem bambusz rolók lennének, hanem pl. egy zöld színű függöny, (a zöld lenne a 3. fő szín), akkor falszínnek fehéret, vagy a zöld, illetve a barna pasztell árnyalatai közül kellene választanunk.

Nézzünk egy másik esetet:

Ha a szőnyeg színei bézs, barna és mondjuk narancs lenne, akkor a fehér és barna mellé a narancs lépne be 3. színként. Falszínnek választhatunk a fehér, barna, és a narancs árnyalatai közül.

A színek tervezésénél használj kollázs-technikát. Tedd egymás mellé a különböző anyagokat, így látni fogod, hogy illenek-e egymáshoz.

+ egy tanács: színeket mindig természetes fénynél hangolj össze!

Jó munkát!

 

 

Szólj hozzá

színek Felújítás falszín kiválasztása Színek összehangolása