2015. feb 25.

Hálószoba titkok

írta: Jancsó Kata
Hálószoba titkok

Hogyan alakíts ki kényelmes, kellemes és funkciójában jól használható hálószobát? Néhány tipp, ami segít a megvalósításban.

 

Kép forrása:https://hu.pinterest.com/katajancs/bedroom/

Egy kényelmes ágy a tökéletes helyen.

Az ágy elhelyezése fontos kérdés, mert ez határozza meg a gardrób szekrény mellett a többi berendezési tárgy helyét a helyiségben. Az ágy kiválasztását pedig általában a rendelkezésre álló tér és a személyes igények határozzák meg. A tervezésnél fontos szabály, hogy hagyjunk az ágy mellett szabadon "közlekedési utakat". Két oldalt min. 70 cm a faltól, vagy más bútortól. Sajnos Magyarországon elég szűkösre tervezik a hálószobákat, de ha van lehetőség, úgy oldjuk meg az ágy elhelyezését, hogy egyik félnek se kelljen még "másznia" egyet az esti pihenés előtt.

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bedroom/

A háló sokak számára a magán szférát, a közösségi terektől való elvonulást jelenti. Ha ez fontos szempont számodra, gondoskodj róla, hogy a közösségi területekről "deriktbe" ne lehessen rálátni a pihenés területére. (Pl. ne tedd az ágyat az ajtóval szembe!)

 

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bedroom/

Ha olyan szerencsés vagy, hogy gyönyörű kitátással rendelkezel, az ágyat úgy helyezd el, hogy a kellemes panoráma részét képezze a helyiségnek! PL. az ágy az ablak/terasz ajtóval szemben helyezkedjen el, vagy az ágyból ráláss az ablakra, a kilátásra.

 Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bedroom/

Amennyiben az ágy és a gardrób helye megvan, és akad még berendezésre alkalmas szabad tér, jöhetnek a kiegészítő bútorok. Újra divatba töttek a fésülködő asztalok, az ágy végébe tehető tároló padok, de egy kényelmes olvasó sarok is jól mutathat.

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bedroom/

Fókuszpont létrehozása

A bútorok elhelyezéséhez szorosan kapcsolódik a fókuszpont kialakítása. A lakberendezésben alapszabály, hogy minden helyiségben ki kell alakítani egy központ, egy vizuális fókusz pontot.

Láss a szobába belépő vendég szemével! Mit lát meg legelőször, a szoba melyik részét? Aztán jöhet a kérdés, Te mit akarsz hangsúlyozni, kiemelni. Egy hálószoba esetében a fókuszpont általában "adja magát", az ágy fejtámlája feletti falszakasz az, illetve maga az ágy.

 

Fókusz pontot létrehozhatsz egy feltűnő fejvéggel, egy különleges tapéta, vagy falfestés alkalmazásával az adott falszakaszon.

 képekkel, különleges textilekkel

 

Képek forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bedroom/

falmatricákkal, egyedi falfestéssel, falburkolattal...

accent_wall.jpg

 

 

Képek forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bedroom/

De természetesen a fókuszpontot máshol is kialakíthatod, azaz más falszakaszon, vagy ablakok (textiliák, kilátás) központba állításával. Ezen a ponton már csak a kreativitás és természetesen a lehetőségek szabnak határt...

 

 

Képek forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bedroom/

A következő posztban a hálószoba dekorálásáról, "kuckósításáről" olvashatsz majd.

További ötleteket a háló berendezéséhez pedig itt találsz: https://hu.pinterest.com/katajancs/bedroom/

 

Szólj hozzá