2015. júl 06.

Tervezd magad fürdőszobád!

írta: Jancsó Kata
Tervezd magad fürdőszobád!

Manapság a fürdőszoba nemcsak funkcionális helyisége a lakásnak, nemcsak tisztálkodásra, hanem pihenésre, megújulásra, relaxációra is használjuk. Szóval legyen kényelmes, praktikus, könnyen tisztán tartható és nem utolsó sorban esztétikus is. A több elvárás több gonddal is jár a berendezés során. Ebben a bejegyzésben olyan szempontokat gyűjtöttem össze, amelyek segítenek a fürdő berendezésénél.

fürdőszoba ötletek

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

A fürdőszoba berendezését alapvetően 3 fő szempont határozza meg. A rendelkezésre álló építészeti adottságok, az ott lakók igényei, és az esztétikai megjelenés.

1. Építészeti adottságok:

Az építészeti adottságok közé tartozik a helyiség nagysága, alakja, a nyílászárók és a vizes kiállások helyzete. A helyiség nagysága az elhelyezhető funkciókat (WC, tisztálkodás, mosás, szárítás, szépítkezés, relaxáció), az alakja pedig ezek elhelyezését határozzák meg a térben. A fürdőszoba funkciók logikusan a vízvétel helyeihez kapcsolódnak. Ez alapján lehet 1 falon, 2 falon, 3 falon, vagy "szigetként" elhelyezett vízkiállású a fürdő. Az 1 falon elhelyezett vízkiállás azt jelenti, hogy a kiállások (mosdó, WC, zuhany/kád) egyetlen fal mentén helyezkednek el. Ez pl. egy keskeny, hosszúkás alakú fürdőben a legkézenfekvőbb, és a leginkább budget kímélő megoldás.

fürdőszoba berendezési ötletek

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

A 2 falon elhelyezkedő vízkiállás már több lehetőséget biztosít a szaniterek elhelyezésére, és emellett a bútoroknak, tárolásnak is marad hely, sőt a költségek sem rúgnak az egekbe. Épp ezért ez a leggyakrabban használt kialakítási mód. Az ilyen kialakítású fürdő kényelmes és a design-ja is mutatós.

fürdőszoba berendezési ötletek

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

A 3 falon elhelyezett vízkiállással lehet leginkább személyre szabni a fürdő funkcióit, mindennek megvan a helye, nem túlzsúfolt, kényelmesen lehet használni mindent akkor is, ha nem óriási a helyiség. A szaniterek elhelyezésénél nem kell sok kompromisszumot kötnünk az építészeti adottságok miatt, viszont a vezetékezés miatt ez a drágább verziók közé tartozik.

fürdőszoba berendezés

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

A "szigetként" megjelenő vízkiállás a különleges megoldások közé tartozik, ahol a kád az ajzatból és nem a falból kapja a vizet. Ha impozáns megjelenésre vágysz, és lehetőségeid engedik (építészeti és anyagi), mindenképp fontold meg ezt a lehetőséget, hiszen ettől pihenésre hívogatóbb vizuális élményt aligha találsz...

fürdőszoba berendezési ötletek

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

A különlegesebb megoldások között még meg kell említenünk  a mennyezeti vízkiállást igénylő trópusi zuhanyt is, ami  mostanság nagyon divatos. A zuhany szerelmeseinek igazi felüdülő élményt nyújt.

fürdőszoba berendezés ötletek

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

2. Ott lakók igényei

Az igényeink átgondolása és meghatározása különösen fontos, mielőtt belevágnánk a burkolatok, szaniterek, bútorok  beszerzésébe. A tervezgetéskor fontos, hogy ne a megszokott, sablonos megoldások, hanem a valódi igényeink kapjanak szerepet. A nagyobb fürdőszoba üzletekben sokféle elhelyezést nézhetünk meg, ami segít a döntésben, mi hova kerüljön. Gondold végig szokásidat, a család szokásait, és ezek alapján válaszd ki a legoptimálisabb megoldást. Sokat segít, ha elképzeled hogyan használnád az adott kialakítást pl. reggeli indulásnál, esti rutinoknál, vagy mit hol tudnál tárolni az adott elrendezésnél.

fürdőszoba design

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

Ha a "képzeletbeli" használat távol áll tőled, abból is kiindulhatsz, hogy mit utálsz a mostani fürdőszobádban, így adja magát hogy mi az, amin változtatni kell. Ami pedig jól működik, azt mindenképp tartsd meg! Készíts egy pro-kontra listát, sokat segít letisztázni a sok ötletet vagy információt!

3. Esztétikai megjelenés

Vannak időtlen szín és minta kombinációk és vannak divatos koncepciók. A burkolatok, színek, formák választásnál fontos szem előtt tartani, hogy nem 1-2 évre alakítjuk ki, illetve érdemes a fürdőszoba stílusát, hangulatát némiképp a lakás többi részéhez hangolni.  Mielőtt elkezded a tervezést, és a vásárlást mindenképp látogass el több olyan fürdőszoba üzletbe, amelynek van nagyobb kiállító része. Itt nem csak szaniterek elhelyezését tudod megnézni, hanem a burkolatok  színeit, felrakásának lehetőségeit is látni fogod mégpedig nagy felületen, ami sokat számít! A választásnál nyugodtan hagyatkozhatsz megérzéseidre, az "első benyomásodra". Ha első látásra beleszerettél egy szín-, és mintavilágba, akkor az nyilván közel áll hozzád. Készíts képet róla, ez mindenképp segít majd a végső döntésnél!

modern fürdőszoba design

 

modern fürdőszoba berendezés, bútor

 

modern fürdőszoba berendezés

 Képek forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

További ötleteket a fürdőszoba design-nal kapcsolatban itt találsz

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá