2014. sze 23.

5 ötlet, ha kicsi a nappali

írta: Jancsó Kata
5 ötlet, ha kicsi a nappali

Van néhány alapvető szabály, amely segítségével "maximalizálni" lehet egy nappali területét, és a szoba nagyobbnak tűnik.

Kép forrása: http://maya1489.blogspot.com

1. Kis alapterületre válassz kis méretű és alacsonyabb bútorokat, hogy a szoba szemmagasság fölött szabad maradjon, így tágasság érzetét tudod kelteni! A kis méret pedig azért fontos, hogy be tudj rakni minden fontos bútordarabot és mindezek mellett hely is maradjon. A helyiségen belüli közlekedési utakról itt olvashatsz.

 

Kép forrása: http://www.gujingshiluo.com

2. A több funkciós , illetve a helytakarékos bútorokat a kis lakások számára találták ki. Több funkciósnak nevezzük azokat a bútorokat, amelyek ugyanazon az alapterületen több lakberendezési funkciót is el tudnak látni. Pl. ottománba beépített tároló, vendégágyas kanapé, vagy léteznek külön e célra tervezett bútorok is. Érdemes ezekben gondolkodni a válogatásnál. A legtutibb többfunkciós bútorok természetesen a garzonlakások kialakításai, de erről majd egy következő cikkben.

Kép forrása: http://dettydesign.cafeblog.hu

A karfa nélküli székek, fotelek, kanapék szintén helytakarékos bútorok. Egyrészt általában ezek méretüknél fogva kisebbek, illetve vizuálisan is könnyedebb hatásúak karfás társaiknál! Így megint tudsz egy kicsi helyet nyerni fizikálisan és vizuálisan is.

 

Kép forrása: http://homearrangement.com

3. Zárt ajtós tárolók helyett nyitott polcos megoldások. Persze nem mindig lehet mindent nyitott polcokon tárolni, de ilyenkor is törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint a tárolók közül minél több legyen nyitott, így nyitott, szellős, légies marad a tér.

Kép forrása: http://www.wayfair.com 

4. Az ajtós tárolóknál még az üveg ajtók tudnak lazítani a térérzeten. Ugyanez érvényes az üvegasztalokra is, átlátszóságukkal súlytalanná, szellőssé teszik a teret.

Kép forrása: http://www.decodir.com

A tükrök pedig a visszatükrözés által növelik a térérzetet, illetve a fényt, és villágoságot a helyiségben. A "sok fény" szintén fontos (természetes és mesterséges ugyanúgy), mivel a fény szintén képes növelni vizuálisan a teret egy helyiségben. Tehát figyelj oda, hogy a világításnál elegendő fényerősség legyen, illetve ha kicsi/kevés az ablak, azaz a természetes fény, akkor ne tegyél fel sűrűbb szövésű (pl. voile) fényáteresztő függönyt, hanem a lazább szövésűek közül válogass (pl. organza).

 Kép forrása: http://www.houzz.com/

5. Végül a színekről és a mintákról. Az alap tézis az, hogy a világos színek tágítják, a sötét és nagyon élénk színek pedig szűkítik a teret. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden legyen fehér (megjegyzem ezzel a megoldással lehet a legjobb eredményt elérni, de nem mindenkinek fér bele a túlzott sterilitás), lehetnek sötét és élénk színek is a helyiségben, de csak kis mennyiségben és kis felületen. Pl. egy kisebb falfelületen, vagy a dekorációban pl. textileken.

Kép forrása: http://www.tapja.com/

Kép forrása: http://www.canchief.com/

Célszerű a bútorok közül a nagyobb helyet foglaló daraboknak (pl. kanapé, tárolók) is világos árnyalatokat választani, hiszen ezzel is tudod növelni a tágasság érzetét, illetve kerüld a túlzottan díszített bútorokat, pl. tároló bútorok frontja vagy a kárpitok, főleg nagy mintákkal! Mivel a nagy minták mindig szűkítően hatnak a térre. Ugyanez vonatkozik a dekorációra is. Ne legyen sok belőle kis helyen, mert zsúfoltság érzetét kelti. A lazán, szellősen elhelyezett dekoráció jól mutat és növeli a "tágasság" érzetet. 

Kép forrása: http://www.rightmove.co.uk/

Ha tapétát szeretnél nagyobb felületen, olyat válassz, amelyik alapszíne világos és apró minták vannak rajta. A minták közül még a csíkokkal lehet jól varázsolni. Minden függőleges minta, legyen az tapétán, vagy a függönyön magasítja a helyiséget, így ezzel a megoldással is tudsz teret nyerni. Apropó függönyök, a mennyezetről a padlóig lógatott függönyök tudják leginkább magasítani növelni a helyiséget!

Kép forrása: http://modernkitchencurtains.org/living-room-curtains/

 

 

Szólj hozzá

ötletek nappali kicsi nappali berendezése