2014. aug 01.

Hogyan használd a lila színt

írta: Jancsó Kata
Hogyan használd a lila színt

Relytély, misztikum, uralkodói pompa kapcsolódik a lila szín szimbolikájához. Hatása is hasonló, eleganciát, luxust közvetít. Azonban ha más színekkel kapcsoljuk össze, akkor ki lehet szélesíteni egy szín környezetre gyakorolt hatását! A mai bejegyzésben erre mutatok példákat.

Forrás: http://www.decoist.com/2012-06-13/make-your-room-pop-with-purple/

A Fehér Lila párosítás megnyitja a helyiséget, világossá válik a tér. Ennek mértéke természetesen a fehér szín mennyiségétől függ! Minél több a fehér, annál jobban tágít. Amennyiben meleg, barátságos hangulatra vágysz, használd a lila melegebb tónusait, de ha inkább tovább tágítanád a helyiséget optikailag, akkor a hideg pasztell lilák közül válassz!

Forrás:http://www.ikeadecoratingideas.com/decorating-ideas/the-colour-purple-in-interior-decoration.html

Forrás: http://www.architive.com

A Fekete Lila színpáros a klasszikus elegancia mintaképe. A két szín hatását tekintve egymást erősíti, nagyvonalú, szinte arisztakratikus hangulatot keltve. Természetesen ezt még jobban erősíti, ha luxust sugárzó anyagokat pl.  bársonyt, vagy más fényes felületű anyagot alkalmazol.

Forrás: http://www.decoist.com/2013-05-18/purple-rooms-inspiration-decorations/

Forrás: http://www.bestofinteriors.com/interior-design-ideas/the-bathrooms-in-the-purple-colour/ 

Egymáshoz közel álló árnyalatokkal harmonikus hatást tudsz elérni. Gyönyörű nőies színpaletta kerekedik a lila, pink és vörös különböző árnyalataiból. Használd fehér falszínnel, amely kiegyenlíti, illetve finommá varázsolja az intenzív tónusokat. A harmonikus színpaletta használatáról itt olvashatsz bővebben. Katt ide!

Forrás: http://rachelslookbook.com/red-purple-office/

A Lila Fehérrel és Türkizzel különlegesen friss, üde hatást kelt , mint egy finom fagyi egy meleg nyári napon. A fehér tágasságérzetet ad, a pasztel árnyalatok pedig finommá varázsolják a helyiséget.

Forrás: http://blog.mcgrawdesign.com/2013/12/09/pantones-2014-color-of-the-year-radiant-orchid/

Lila Ezüsttel kiegészítve a pompa és a luxus megtestesítője! Használd fényes felületekkel, illetve nemes anyagokkal, a hatás garantálan megnyerően elegáns, és sokkal fiatalosabb, mint a lila fekete páros!

Forrás: http://thefrencheye.blogspot.hu/2010_11_01_archive.html

Most nézzünk pár bátrabb párosítást és azok hatását!

A Lilia komplementer színpárja a sárga. A két szín együtt igazán különleges elegyet alkot. Az elegáns lila mellett a sárga olyan élénkké válik, hogy szinte aranyként sugárzik. Olyan hangsúlyos színfoltokat hoz létre a térben, amelyről az ember nem tudja elvenni a tekintetét.

radiant-orchid-home1.jpg

Forrás: http://shopthis.blogspot.hu/2014/01/a-new-year-new-color-meet-radiant-orchid.html

Lila és Vörös: a vörös felerősíti a lila titokzatosságát, a két szín együtt pedig kiválóan alkalmas az ideális szerelmi fészek palettájának megvalósításához. Vágy, érzékiség sugárzik a két szín eggyüttállásából.

Forrás: http://hurraykimmay.blogspot.hu/2010/10/decor-theme-purple-and-red.html

"Különlegesre vágyom, de ne legyen túl kihívó!" ezt mondaná a Lila egy elegáns ruha szalonban, amikor estélyi ruhát választ magának... A lila mellett a kékek elkezdenek élni, és annak ellenére hogy a két szín párosításával megmarad a hűvös hatás, az összbenyomás mégis élénk, de egyben különlegesen finom is lesz.

7 (1).jpg

Forrás: http://www.zunetop.com/living-room

 

Szólj hozzá

lila színválasztás Színek hatása