2014. júl 25.

Hogyan használd a fehéret?

írta: Jancsó Kata
Hogyan használd a fehéret?

Szerintem méltatlanul bánunk a fehérrel! Falszínnek általában akkor választják az emberek, ha a legegyszerűbb vagy a legolcsóbb megoldást keresik. Pedig a fehér az egyik legsokoldalúbb szín a lakberendezésben, jelenleg nagyon divatos az alkalmazása, és a jó hír az, hogy a fehérhez minden szín illik! A mai bejegyzésemben nem csak színpárokról fogok írni, hanem arról hogyan, illetve mire használd a fehéret az otthoni lakberendezési projekteidben.

Általában hideg színnek tartják, talán ez az egyik oka annak, hogy sokan mellőzik az otthoni felújítási projektekben. El kell ismerni, van benne valami, ha a helyiségben minden fehér, a formák is szögletesek, akkor valóban sanszos, hogy egy hűvös, kissé rideg környezetet hozol létre. Elkerülheted ezt a csapdát, ha a fehér színt viselő tárgyakhoz lágy formákat társítasz! Pl. fehér szögletes kanapé helyett, fehér puha, lágy vonalú ülőbútort választasz!

Forrás: http://www.lushome.com/white-decorating-stunning-balham-house-interior-design-ideas/72679

A másik lehetőség, hogy elkerüld a túlzott "steril" hatást, ha a fehér környezetbe natúr fa "színű" bútorokat használsz. Egy fa bútor hihetetlen módon fel tudja melegíteni a helyiséget!

Forrás: http://www.guatacrazynight.com/architecture-the-white-living-room-with-wooden-furniture-and-45670/Forr

Trendi színpaletta a fehér türkiz, rózsaszín vagy korall. Használd a fehéret a falakon, nagyobb méretű bútorokon, így háttérként fog szolgálni, kiemeli és egyben kiegyenlíti az élénk színeket! (Így használhatsz több élénk tónust is, persze nem kell túlzásokba esni...)

Forrás: http://hu.pinterest.com/pin/399694535652243584/

Klasszikus színpáros a fekete & fehér. Bármilyen színnel kiegészíthető. Szürkével, zölddel, kékkel hűvösebb, sárgával, naranccsal, vörössel, pinkkel melegebb hatást tudsz elérni. Az összhatás mindenkép feltűnő lesz.

Forrás: http://www.interior-design-it-yourself.com/decorating-dining-room.html

Használd a fehéret kontrasztként! Sötétebb színnel kontrasztba állítva (pl falszín) feltűnő, kiemelő hatást tudsz elérni.

Forrás: http://hu.pinterest.com/pin/399694535652028046/

De használhatod "csendesítőnek" is egy mozgalmas falon, szőnyegen vagy egy egész területen. Az alábbi képen a hófehér bútorok csendesítik a mozgalmas falat. Ugyanezt a hatást tudod elérni, ha van egy színes, sok mintás szőnyeged, és hozzá egy egyszínű fehér kanapét vagy ágyat választasz.

Forrás: http://anamericanhomemaker.blogspot.hu/2011/05/blue.html

Fehér, mint dekorációs szín. Vásárolj néhány fehér színű kiegészítőt, képkeretet, válassz egy egy erőteljes színt falszínnek. (Nem kell mind a 4 falat ugyanarra a színre lefetened, csak azt amit ki akakrsz emelni!) A színes háttér előtt a fehér dísztárgyak, képkeretek valósággal virítanak, vezetik a belépő tekintetét, rögtön megadva a helyiség középpontját.

 

Forrás: http://hu.pinterest.com/pin/399694535652609238/

Végül pedig essen szó a fehér tértágító hatásáról. Használd a fehéret falakon, bútorokon olyan helyiségeknél, amelynek alapterülete kisebb, mint amilyen funkciót szánsz annak a helyiségnek. Pl. a lenti képen a fehér falakkal, bútorokkal vizuálisan kitágították a kisméretű nappalit.

 Forrás: http://hu.pinterest.com

 

 

 

Szólj hozzá