2014. júl 14.

Színek jelentése: A vörös

írta: Jancsó Kata
Színek jelentése: A vörös

A vörös szín az ősidőktől „együtt él” az emberiséggel, az első szín, amelynek az ember nevet adott. A legmelegebb szín, amely energiát és életerőt sugároz környezetébe. Szimbolikájához a tűz, a vér és a szerelem kapcsolódik legerősebben.

A vörös szenvedélyes és erőteljes szín. Hatása aktiváló, cselekvésre ösztönző. Ha fáradtnak és levertnek érezzük magunkat, beindítja tartalékainkat, dinamizál bennünket. Sokan szokták kérdezni tőlem, hogy ajánlom-e hálószobába a vöröset. Természetesen igen, ha az a cél, hogy aktivizáljuk magunkat, vagy bizonyos folyamatokat…  De ha a stresszes mindennapok után esténként pihenésre vágyunk, és a „folyamatokkal” minden rendben, akkor hagyjuk inkább a vöröset, és használunk nyugtató, ellazító színeket.

A dinamizálásra természetesen nem csak a hálószobában lehet szükség. A fiam mindig vörös szobát akart magának, és temperamentumát tekintve, neki valóban szüksége is van az aktivizálásra. Így aztán a textilek és a kiegészítők mind vörös színt kaptak a szobájában.

Akaratot, bátorságot, érvényesülést hordoz magában. Segít, ha úgy érezzük nincs elég erőnk ahhoz, hogy véghezvigyünk valamit. Dolgozó szobában használva önbizalmat, kitartást és motiváltságot nyerhetünk vele.

Fehér és zöld árnyalatokkal kombinálva meleg, barátságos tradícionális otthon hangulatát lehet vele elérni.

Sokakat irritál erőteljes tónusával, tolakodónak, agresszívnek érzik. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk a teli vörös árnyalatok mennyiségére. A legegyszerűbb megoldás, ha nem falszínként gondolunk rá, hanem 1-1 bútor, vagy kiegészítők színeként. Így meg lehet szelidíteni, a vörös megfelelő arányban a valódi otthon szimbóluma tud lenni.

 

Feltűnő, mozgalmas szín, ezért a lakberendezésben a középpontba állítás legjobb eszköze. Manapság gyakran használják 1-1 design bútor színeként, így nem kell extra erőforrásokat a bútordarab kiemelésére mozgósítani.

 

 A képek forrása: http://hu.pinterest.com/katajancs/world-of-colour/

 

Szólj hozzá