2014. júl 07.

Színek jelentése

írta: Jancsó Kata
Színek jelentése

Pszichológiai és reklám kísérletek eredményei bizonyítják, hogy a színek különböző érzelmi ingereket, reakciókat váltanak ki belőlünk. A reakciók gyökerei egyrészt saját magunkban, személyes élményeinkben, másrészt történelmi, kulturális hagyományainkban találhatók.

 

A színek jelentéstartalma és az emberekre való élettani hatása egymástól elválaszthatatlan fogalmak. Olyan folyamatokat generálnak, amely tudattalanul befolyásolják környezetünket, hangulatunkat. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy egy helyiség színeinek megtervezésekor vegyük figyelembe azokat a folyamatokat is, amelyeket maguk a színek generálnak.

1. Döntsd el milyen összhatást akarsz elérni.(Ezekről az előző cikkekben már olvashattál pl. visszafogott- harmónikus, domináns-kontrasztos, trendi, stb...)

2. Gondold végig, melyek azok a színek, amelyektől végkép kiráz a hideg, ők nem játszanak a továbbiakban.

3. Gondold végig szükséges-e az adott helyiségben valamit stimulálni, vagy megszüntetni. Pl. a gyerekszobában elősegíteni az elalvást... :) vagy a fürdőben növelni a relaxálás, ellazulás hangulatát, stb.

4. Keresd ki azt a színt, amely segíteni tud Neked ebben.

5. Állítsd össze a saját színpalettádat az adott helyiségre, a kiválasztott színek megfelelő árnyalatainak kiválasztásával.

6. Tervezd-szervezd meg a munkálatokat! :)

Szólj hozzá

színek jelentése színek hatása