2014. júl 02.

SOS Lakásmegújítás

írta: Jancsó Kata
SOS Lakásmegújítás

Hogyan változtassuk meg egy helyiség hangulatát színekkel? 1. rész

Unod a lakásod hangulatát? Kellene valami változás? De ne kerüljön vagyonokba? Íme, egy megoldás, amivel könnyedén megújíthatod egy helyiség hangulatát!

A titok a színek tudatos összeválogatásában rejlik. Most 3 lehetőséget mutatok, amellyel egy harmonikus hangulatot tudsz otthonodban megvalósítani TE magad is.

1. lehetőség: Színek választása a színkör azonos családjából.

színkör.jpg

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy olyan színeket kell választanod, amelyek „egy családba tartoznak”, azaz a színkörben egymáshoz közel állnak. Pl. egy családba tartoznak a sárgák, narancssárgák, vörösök, mert a színkörben egymás mellett állnak. Egy másik családba tartoznak a kékek, a képen Blue, Blue Violets, Blue Greens árnyalatok. Egy másik család pl. a Pink, Mauve Pink, Mauves árnyalatok.

sárga narancs szoba.jpg

A fenti képen különböző narancssárgákat, vörösöket és a „fa” árnyalatok közül is a narancs falszínhez nagyon hasonló tónusokat alkalmaztak. Mivel a tónusok közel állnak egymáshoz, és nincsenek feltűnő kontrasztok a helyiségen belül, így a helyiség hangulata kiegyensúlyozott, harmonikus, otthonosan hívogató.

Ha tetszik az 1. lehetőség, akkor a szobádban lévő minden bútornak, textilnek (szőnyeg, kárpit, függöny, párnahuzat…) és kiegészítőnek is, a színkör ugyanazon családjába tartozó árnyalataival kell rendelkeznie.

2. lehetőség: neutrális színek alkalmazása

Ennél egyszerűbb megoldás, ha semleges színeket használsz az egész helyiségben, tehát fehéret, bézseket, világosszürkéket.

neutrális színek.jpg

Itt is érvényes a szabály, helyiségben lévő dolgoknak mind-mind semleges színűnek kell lennie. Ez a módszer egyszerűnek tűnhet, de könnyen bele eshetünk az unalmasság csapdájába.

3. lehetőség: monokrom színösszeállítás alkalmazása

Harmadik lehetőség az úgynevezett monokrom színösszeállítás alkalmazása, ez azt jelenti, hogy 1 szín köré építed fel az egész szoba berendezését.

monocrom barna.jpg

Íme egy barna és egy kék monokrom helyiség.

monochrom kék.jpg

Jó munkát!

 

Szólj hozzá

színek színkör Színek összehangolása helyiség hangulata harmonikus hangulat neutrális színek monokrom színösszeállítás