2014. okt 28.

Hogyan készíts Vintage hangulatú nappalit

írta: Jancsó Kata
Hogyan készíts Vintage hangulatú nappalit

A lakberendezésben jelenleg népszerű a különböző stílusok keverése. A mai bejegyzésben arról írok, hogyan lehtet egy mai lakásbelsőnek Vintage hangulatot adni. A vintage szó a borászatban használatos, a bor régiségére és minőségére utal. A lakberendezésben is hasonló jellemzőket közvetít a Vintage,  amely különleges, régi darabokat állít a középpontba.

Kép forrása: http://www.menoerdve.lt

A tipikus Vintage bútor a XX. sz. közepéről származik (amibe még a 70-es évek is belefér), ami azért jó, mert beszerzése nem kerül vagyonokba. Lehet, hogy valakinél a családban még fellelhető, de ha ott nem, akkor bolhapiacokon biztos találsz megfelelő darabokat. Kis felújítás, és máris van egy különleges eleme a helyiségnek! Ám ha bejön a vihar vert külső, akkor még felújítanod sem kell, mivel ennél a stílusnál ez is rendben van.

Kép forrása: http://www.antiquefurniture.com/vintage-furniture/

Kép forrása: http://hu.pinterest.com/katajancs/vintage/ 

A Vintage hangulat megteremtésére az egyik lehetőséged, hogy a helyiség vizuálisan meghatározó bútorait válogatod össze ebből a korszakból, és ezeket egészíted ki mai darabokkal. Az alábbi képen a két fotel, a dohányzó asztal és a tároló bútor adja meg a Vintage hangulatot, a többi bútor és kiegészítő lámpa, szőnyeg mai darab. Így nem lesz túl múzeum jellegű a helyiség.

Kép forrása: http://hu.pinterest.com/katajancs/vintage/

A következő nappaliban a fotelek és a dohányzó asztal mellett a bőséges korhű dekoráció adja meg a nosztalgikus hangulatot. A falak legyenek visszafogottak, fehér vagy valamilyen pasztell árnyalatút válassz, így a hangsúly a különleges bútordarabokon és a dekoráción marad!

Kép forrása: http://hu.pinterest.com/katajancs/vintage/

A vintage nappalik tipikus darabja a sötét bőr ülőgarnitúra, vagy fotel. Ez is lehet egy kiindulási pont. A helyiség középpontját meghatározó ülőbútor, és a kiegészítők adhatják meg a helyiség Vintage hangulatát. Ilyen kanapét újonnan is lehet kapni, de ha ez túl költségesnek találod (bőr lévén), akkor eklektikus stílus révén, mai darabbal is helyettesíthető, és a nosztalgikus hangulatot kiegészítő bútorokkal és a dekorációval is meg tudod oldani.

Kép forrása: http://www.harvestmoon.co.uk/forest/sofa-collection-vintage-leather-sofas-by-forest-sofa.html

Kép forrása: http://hu.pinterest.com/katajancs/vintage/

További lehetőség, ha a mai modern bútoraidat több kisebb Vintage bútorral kevered. Ehhez jól kell eltalálni az arányokat. Nem jó, ha telezsúfoljuk a helyiséget a beszerző körútjaink szerzeményeivel, mert így egyik darab sem fog érvényesülni. A régi és új közötti egyensúlyt megteremtheted szinekkel, mint az alábbi képen, vagy kontrasztok képzésével is, pl. a modern kanapéra régi párnákat helyezel, modern kanapéra vintage dekorációt készítesz, és fordítva vintage bútorra modern kiegészítőket raksz. Ízlés szerint mindenki a maga igénye szerint alakíthatja, ebben az esetben nincsenek kőbe vésett szabályok.

Kép forrása: http://hu.pinterest.com/katajancs/vintage/

Kép forrása: http://hu.pinterest.com/katajancs/vintage/

 A Vintage hangulat megteremtéséhez elengedhetetlenek a kiegészítők. Lényegében ezek adják meg a helyiség kívánt hangulatát. Régi, vagy szépiás fotók, plakátok, grafikák, századközepi fémtáblák, dobozok, lámpák. Ezeket beszerezheted a bolha piacokról, a padlásra felhordott régi holmik közül, vagy Te magad is gyárthatsz Vintage hangulatú kiegészítőket. Nem baj, ha ütött kopott, ez esetben a megviseltség előnyt jelent.

Kép forrása: http://hu.pinterest.com/pin/282319470366806115/

Kép forrása: http://hu.pinterest.com/katajancs/vintage/

 Kép forrása: http://estilofiona.com/html/spanish/varios-vintage/

 

 Kép forrása: http://www.homeharmonizing.com/

 A Vintage berendezés szenvedélyes gyűjtőknek való, akik szeretnek a bolhapiacokon válogatni, kincsekre lelni, netán saját kezüleg átalakítani, átlényegíteni tárgyaikat. A régi bőrönd válhat asztallá, tárolóvá, esetleg dekorációvá is. A Vintage berendezés nem kerül sokba (csak időbe, amig a megfelelő darabokat megtalálod), és könnyedén lehet vele otthonodnak valami egyedi hangulatot adni.

 

 

Szólj hozzá

eklektika vintage stílus Vintage Vintage bútor