2014. júl 08.

A színek jelentése: a sárga

írta: Jancsó Kata
A színek jelentése: a sárga

A színek olyan folyamatokat generálnak, amely tudattalanul befolyásolják környezetünket, hangulatunkat. Ezeket a hatásokat sok-sok pszichológiai és reklám kísérlet bizonyította már. Ezért fontos, hogy egy helyiség színeinek megtervezésekor ezeket a folyamatokat is figyelembe vedd!

A Sárga

A sárga szimbolikája kapcsolódik az életet adó energiához a Naphoz. Közvetíti azokat a pozitív energiákat, amelyek a növekedéshez, az élethez szükségesek. Szervezetünkre is ugyanúgy hatással vannak ezek a pozitív energiák. A sárga szín vidámságra, jókedvre hangol, segít leküzdeni a belső fáradtságot, a lelki problémákat.

A napfényre való asszociáció miatt jól működik a helyiségek sárgával való „naposítása” is. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha adott egy olyan szoba, amelyben kevés a természetes fény, azt egy sárga falszínnel naposítani lehet, s így vidámabb hangulatot lehet elérni.

A sárga az intellektus színe. Gondolatébresztő, képes fokozni a szellemi aktivitást. Aktiválja agyunk vizuális központját, idegrendszerünket munkára ösztönzi. Megkönnyíti a tanulást, serkenti a kreativitást, hangulatunkat pozitív irányba tereli.

Ha otthoni, szellemi munkát végzel, és úgy érzed, kissé lankadt a kreativitásod, nehezen jönnek az ötletek, akkor cseréld le a munkaasztalod körüli dekorációt néhány sárga kiegészítőre pl. egy szép, sárga tónusú kép, képkeret, néhány sárga emléktárgy, vagy jegyzettömb, írószertartó, naptár, biztosan beindítja azokat a bizonyos pozitív energiákat. :)

Colorful-home-office-in-yellow-and-white-color.jpg

 A sárga szín feltűnő, a reklám marketing előszeretettel használja. (Pl. akciókra való figyelem felhívás.) Ezt a hatását a lakberendezésben kiemelésre használjuk. Ha valamit középpontba szeretnél állítani, pl. ülőgarnitúrát, válassz számára valamilyen ragyogó sárga kárpitot.

De ha ez túl bátor megoldás számodra, akkor a díszpárnák sárga huzatával ugyanúgy az ülőbútorra tudod vezetni a helyiségben tartózkodók tekintetét.

A képek forrása: http://hu.pinterest.com/katajancs/world-of-colour/

Szólj hozzá

sárga színek jelentése színek hatása sárga hatása